Popravka dizel pumpi

Dizel pumpe, odnosno tzv. Boš (Bosch) pumpe visokog pritiska goriva, čine srce svakog dizel motora a glavni zadatak im je da dozirano ubrizgavaju gorivo u cilindre i tako pokreću dizel motor. Mi u radionicama našeg Dizel centra Žeravica popravljamo dizel pumpe visokog pritiska, dizne (injektore, brizgaljke) i pumpa-dizne (jedinice za ubrizgavanje). Popravke obavlja desetak stručno obučenih tehničara koji rade u savremeno opremljenim radionicama za montažu, ispitivanje i dijagnostiku kvarova.

Popravka dizel pumpe

U radionici za montažu svaku dizel komponentu prvo rastavljamo i očistimo u ultrazvučnim kadama. Dijagnostifikujemo kvar, zamenjujemo istrošene delove, sastavljamo i pripremamo za kontrolno ispitivanje koje obavljamo na specijalnim uređajima za testiranje, u posebno opremljenom prostoru.

čista soba

U okviru našeg dizel centra imamo i tzv. “čistu sobu” (clean room) neophodnu za servisiranje svih vrsta injektora (brizgaljki). U ovu prostoriju se ubacuje vazduh kroz specijalni filter te se na taj način ostvaruje nešto viši vazdušni pritisak u odnosu na spoljašnji, čime se onemogućava da u prostoriju dopru prašina i čestice nečistoće. Jedino pri ovakvim uslovima mogu se pravilno servisirati neki od injektora kao što su npr. common rail injektori.

clean room

U tzv. “čistoj sobi” se nalazi oprema koja predstavlja poslednju (treću) generaciju uređaja za popravku brizgaljki marke Bosch. Ovom opremom se vrše mikronska merenja a za njeno pravilno funkcionisanje neophodna je klimatizovana prostorija koja ima tačno određenu temperaturu vazduha. Po uslovima koje obezbeđujemo za pravilno funkcionisanje ove opreme Servis Žeravica je jedinstven u našoj zemlji.

Remont Boš pumpe

Servisiranje pumpi visokog pritiska obavlja se u specijalnoj prostoriji u kojoj se nalazi jedanaest ispitnih stolova marki Bosch i Hartridge. Nakon testiranja dizel komponente se vraćaju u montažno odeljenje gde se kompletiraju.

VP 44

BOSCH VP44, BOSCH VP29/30
Pumpe visokog pritiska (VP), za ubrizgavanje dizel goriva u dizel motore novije generacije, koriste se u putničkom i teretnom programu. Posedujemo specijalni ispitni sto koji je komjuterski upravljan i koji može da obavlja servisiranje pumpe i bez neposrednog prisustva radnika. Ovaj tip pumpe visokog pritiska se ugrađuje u vozila najnovije generacije i to: Opel Astra 1.7, Opel (Astra 2.0, Vectra 2.0), Audi (A4 2.5 TDI, A6 2.5 TDI, A8 2.5 TDI), Ford Focus.
VP CR

EDC VE

BOSCH EDC VE
Usavršena verzija VE pumpi, gde je umesto mehaničkog regulatora ugrađen regulator koji je upravljan kompjuterom. Ugrađuju se npr. u vozila BMW 525 TDS.
VE EDC

VE

BOSCH VE
Rotacione VE pumpe visokog pritiska za dizel motore, najviše se koriste u putničkom programu, a takođe se koriste za lakši teretni program, kao i za radne mašine, brodove…
VE EDC

Linijska pumpa

BOSCH LINIJSKE PUMPE M, A EDC, P, brodske
Pumpe visokog pritiska, Bosch linijske pumpe, najviše se koriste u teretnom programu, kao i u putničkom za motore veće snage. Linijska “M” pumpa za putničko vozilo Mercedes, pumpa veličine “A”, sa mehaničkim regulatorom je za teretna vozila, EDC linijska pumpa za putničko vozilo sa kompjuterski upravljanim regulatorom, pumpa veličine “P” se najčešće koriste za kamionski program, linijske pumpe za brodske motore …
Linijske

PF

BOSCH PF
Neki od tipova PF pumpi…
PF

LUCAS

LUCAS DPC, DPS
Engleska kompanija Lucas je veliki proizvođač dizel opreme. U svom asortimanu imaju pumpe visokog pritiska, koje su zastupljene u mnogim vozilima i koje su u upotrebi i kod nas. Rotaciona pumpa za putnička vozila se ugrađuje npr. u vozilo Ford Transit …
LUCAS

IPM DPA

IPM DPA
IPM pumpe visokog pritiska. DPA pumpe proizvođača IPM proizvedene su po licenci LUCAS CAV. Najviše su zastupljene u programu domaćeg proizvođača traktora IMT i u kombajnima marke ZMAJ.
IPM DPA

MTZ

MTZ
MTZ pumpe visokog pritiska: rotacione i pumpe sa turbo dodatkom. Pumpe ruskog proizvođača, kod nas se sreću u traktorima MTZ 50, 52, 80, 82, 820, 892 itd.
MTZ

RBR

RBR
Riječka fabrika RIKAR BENČIĆ je prestala sa radom ali se na našem tržištu još uvek koriste njihove pumpe za traktore Torpedo i kamione FAP i TAM.
RBR Linijske

Denso

DENSO
Pumpe japanskog proizvođača DENSO su slične konstrukcije kao i pumpe proizvodjača Bosch – princip rada je isti, ali se za njih koriste posebne test liste. Rotaciona pumpa Denso.
portfolio-img-12

Roosa Master

ROOSA MASTER
Američki proizvođač dizel opreme. Kod nas su manje zastupljene pumpe visokog pritiska ovog proizvođača, ali su ipak zastupljene kod nekih modela traktora, npr. John Deere. Rotaciona pumpa i brizgaljka.
Roosa Master

Napojne pumpe

NAPOJNE PUMPE
Napojne pumpe visokog pritiska služe za dopremanje goriva iz rezervoara goriva do pumpe visokog pritiska. Neki od tipova napojnih pumpi…
portfolio-img-12